preskoči na sadržaj

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

 > Novosti
Novosti

5. simulirana sjednica Hrvatskog sabora učenike srednjih škola

Autor: Oliver Kvasina, Sara Meszaros, 2. 6. 2017.


 

Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola sadržajno je najzahtjevniji i najkompleksniji projekt Službe za građane Hrvatskoga sabora, a organizacijski ostvaruje se u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Projekt je, kao sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja, usmjeren na podizanje razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te razumijevanju njegove uloge u svakodnevnom životu građana.

Slijedom višemjesečnih istraživačkih priprema, o kojima smo na mrežnim stranicama naše škole izvijestili pod nazivom “Sudnica“ okruglog stola, skupina učenika naše škole u sastavu Stella Hrvatin (3.b), Morena Kovačić (4.b), Nika Kurti (4.b) i Anđela Pavlović (4.a) u suradnji s mentoricom Sarom Meszaros, prof. poslala je svoje amandmane na Zakon o mirenju i pripadajuće govore sa svrhom prijave na ovo događanje. Između naših prijava za držanje govora izabran je onaj učenice Stelle Hrvatin. Bio je to ujedno i jedini govor na čitavoj Simuliranoj sjednici koji se bavio jezičnim pitanjima ovoga zakona, ali i svih drugih zakona koji se općenito donose u Republici Hrvatskoj. Naime, hrvatski se zakoni donose strogo po pravilima nomotehnike, zbog čega u zakonima dolazi do složenih i neprohodnih jezičnih konstrukcija. U postupku mirenja pokušava se u što većoj mjeri izbjeći pravosudni sustav sa svojim dugotrajnim i skupim postupcima, a Zakon o mirenju još uvijek odviše traži poznavanje jezika prava, što smo procijenili besmislenim.

5. simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola održana je 15. svibnja. Učenici su se okupili u 10 sati ispred Hrvatskoga sabora, gdje su učenici smješteni u simulirane klubove zastupnika. Učenici naše škole bili su dijelom kluba zastupnika Ante Starčevića te su u Maloj vijećnici odslušali predavanje Zakonodavna procedura i djelovanje klubova zastupnika i saborskih odbora tajnice saborskog Odbora za zakonodavstvo Sanje Vukojević, dipl. iur. Nakon održanih predavanja, točno u podne, konstituiran je učenički sabor te je s radom započela 5. simulirana sjednica Hrvatskog sabora. 

Naša Stella izvrsno se snašla u ulozi saborske zastupnice za govornicom, gdje je u ime Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu smjelo, jasno i odgovorno održala strogo vremenski određen govor. Time je u potpunosti odradila svoj zadatak. Nakon sjednice učenicima su se obratili, između ostalih, saborski zastupnik Ivan Vrdoljak i sudac Srđan Šimac, najsnažniji zagovornik postupka mirenja u nas.

Unatoč umoru i zasićenju, ojačanih činjenicom da se bliži kraj nastavne godine, nepobitno možemo zaključiti da kroz pripremu i sudjelovanje u ovakvim projektima imamo priliku usvajati raznolika znanja jer pružaju iskustvo preuzimanja odgovornosti za sadržaj i tijek učenja ovladavanjem dijelom propisanih, ali dijelom i samostalno izabranih znanja. Iz učeničke perspektive to je prilika za iskušavanje vlastite dosljednosti i uvježbavanje samostalnog pronalaženja podataka. Iz kuta gledanja mentora prilika je to za pojedinačni rad s učenicima koji postavljaju dodatna pitanja i voljna su tražiti odgovore na ista.   

Sara Meszaros, prof.

 
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2011.

Ovaj mjesec: 2085
Ovaj tjedan: 158
Danas: 158
 
Anketa
Kako vam se sviđa nova ideja dolaska subotom u školu na razne slobodne aktivnosti?
 
Forum
 
Korisni linkovi 
...pRIJAVI SE

   

 

 
 > Novosti
CMS za škole logo
Gimnazija Eugena Kumičića Opatija / Drage Gervaisa 2, HR-51410 Opatija / www.gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr / ured@gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju