preskoči na sadržaj

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

 > Novosti
Novosti

Projekt "Ulicama moga grada"

Autor: Petra Peloza, 1. 2. 2018. 

Školski projekt  „Ulicama moga grada“: povijest Rijeke i Opatije ispisana imenima ulica i trgova (1867. – 2017.) zajednički je istraživački projekt u nastavi povijesti učenika maturanata četvrtih razreda (smjer opća gimnazija) Gimnazije Eugena Kumičića Opatija i Prve riječke hrvatske gimnazije, koje vode profesorice Sanja Simper i Mirela Caput. S njegovim osmišljavanjem započeto je i prije početka nastave, još u kolovozu 2017., a početak realizacije uslijedio je početkom listopada 2017. kada su se učenici obje gimnazije prvi puta susreli u riječkoj gimnaziji kako bi saznali više o projektu te se raspodijelili u mješovite skupine s preciznim istraživačkim zadacima. 

Nakon upoznavanja, svakoj je od 11 skupina učenika, dodijeljeno po deset opatijskih ili riječkih ulica i trgova koje će proučavati u narednim mjesecima. Bilo je potrebno saznati po kome ili čemu su nazvani, kako i zašto su se njihovi nazivi mijenjali tijekom povijesti do danas, o sastavu država koje su se ovdje izmjenjivale: Austro-Ugarska, Kraljevina Italija, Jugoslavija, Republika Hrvatska. Radi boljeg razumijevanja događaja u kontekstu vremena morali smo osmisliti lentu vremena. Podatke i stare fotografije pronalazili smo u stručnoj literaturi, arhivskim dokumentima Državnog arhiva u Rijeci te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i na internetu. Na terenu smo provodili ankete i razgovarali s njihovim stanovnicima, prolaznicima i fotografirali. Rezultate istraživanja potom je bilo potrebno uobličiti u Power Point prezentaciju i pripremiti se za izlaganje pred ostalim sudionicima. Prvi niz izlaganja imalo je šest riječkih skupina 13. prosinca 2017. u riječkoj gimnaziji, a pet opatijskih skupina izlaganje su imale 21. prosinca 2017. u opatijskoj gimnaziji. Uslijedilo je razdoblje iščekivanja, sve do početka 2. polugodišta kada smo saznali koje dvije skupine nose titulu najboljih te će svoj tromjesečni rad imati priliku predstaviti tijekom manifestacije Noć muzeja, 26. siječnja 2018. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Prvu grupu činili su Petra Banić, Ema Aničić, Ema Herc, Andrej Popović i Sonja Turk iz opatijske grupe koji su proučavali Radničku ulicu, Ulicu Bože Milanovića, Ulicu Eugena Kumičića, Ulicu sv. Florijana, Ulicu Drage Gervaisa, Ulicu Zert, Ulicu Viktora Cara Emina, Šetalište Carmen Sylve, Ulicu Juraja Dobrile te Ulicu Vladimira Nazora. U drugoj su grupi bile Petra Vranić, Anna Maria Prendivoj, Ana Stilinović Dimitrijević, Sofia Renić i Hana Rut Lerga iz riječke grupe koje su istraživale Trg Žabicu, Fiumaru, Scarpinu ulicu, Ulicu Erazma Barčića, Pomerio, Ulicu Žrtava fašizma, Ciottinu ulicu, Ulicu Fiorella la Guardije, Ulicu Ivana pl. Zajca te Ulicu Viktora Cara Emina. Prezentacije ostalih grupa bile su pretočene u plakate koji su u prostoru Muzeja izloženi i mogu se razgledati sve do 28. veljače 2018. godine. Posjećenost je bila doista velika, a na sudionicima projekta očitovalo se zadovoljstvo postignutim. Još nas očekuje debata koju će organizirati naš partner u projektu Pomorski i povijesni muzej u Rijeci. 

Ovaj hvalevrijedan projekt treba provoditi i dalje. Imali smo priliku učiti  o zavičajnoj povijesti uronjenoj u svjetska i europska događanja na drukčiji način od uobičajenog: istražujući izvornu građu i literaturu u stručnim ustanovama, učeći na terenu o ulicama i trgovima kojima svakodnevno kročimo, o kojima nismo bili svjesni njihove duge povijesti i svih zanimljivosti koje ih krase. Valja spomenuti kako se ovim putem na izvrstan način stječu nova poznanstva te uči o zajedništvu kao važnom faktoru za uspjeh. Trud, rad, zalaganje i učenje ovog puta višestruko su se isplatili.

Petra Peloza, 4.a
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2011.

Ovaj mjesec: 1440
Ovaj tjedan: 357
Danas: 2
 
Anketa
Kako vam se sviđa nova ideja dolaska subotom u školu na razne slobodne aktivnosti?
 
Forum
 
Korisni linkovi 
...pRIJAVI SE

   

 
 

   

 
 > Novosti
CMS za škole logo
Gimnazija Eugena Kumičića Opatija / Drage Gervaisa 2, HR-51410 Opatija / www.gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr / ured@gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju